Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023

12.11.2023 εξόρμηση στο Άσκιο


Ο Σύλλογος Ελλήνων Ορειβατών (Σ.Ε.Ο.) Κοζάνης διοργανώνει την Κυριακή 12.11.2023 εξόρμηση στο Άσκιο

Συντονιστής Εξόρμησης : Πέτρος Αλμπάνης

Ώρα αναχώρησης 8:00 π.μ. από τη Στρατολογία

Βλάστη (1190μ) - Βρύση  Βασιλικιά – Κεραμίδα – Βαρκό - κορυφή Άσκιο (2111μ)– «Πύργος» - Κατ. ΟΛΕ (1300μ) - Βλάστη

Το Άσκιο είναι ορεινός όγκος στο κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας και ανήκει στο νομό Κοζάνης. Οι βορειοανατολικές δασωμένες πλαγιές του απολήγουν σε υψόμετρο 700μ. στο λεκανοπέδιο της Εορδαίας, ενώ οι Νοτιοδυτικές στο λεκανοπέδιο της Καστοριάς και Νεάπολης από όπου σε υψόμετρο 550μ. περνάει ο Αλιάκμονας. Βασικό χαρακτηριστικό του αποτελεί η εντυπωσιακή απουσία ψηλής βλάστησης. Σε αυτό το λόγο πιθανό οφείλει και την ονομασία του. Στην πραγματικότητα όμως υπάρχουν και απομονωμένα τμήματα με ιδιαίτερη δασοκάλυψη, που αποτελούν τυπικό ενδιαίτημα των καφέ αρκούδων που ζουν εκεί. Παρατηρείται μεγάλη αντίθεση ανάμεσα στις γυμνές και στις δασωμένες περιοχές. Στο γυμνό τοπίο η ψηλή βλάστηση απουσιάζει ολοκληρωτικά, ενώ όπου υπάρχουν δάση αυτά είναι πολύ πυκνά και ξεκινούν απότομα.

Τα πετρώματα του είναι κυρίως κρυσταλλικά. Υψηλότερες κορυφές του είναι η ομώνυμη Σινιάτσικο 2111μ. και από Βορρά προς Νότο, Κορφούλα 1651μ., Μουρίκι 1699μ, Πυροφυλάκιο 1594μ. που αποτελούν τις δασωμένες κορυφογραμμές του Μουρικίου και στη συνέχεια, Μαγούλα Μακρυγιάννη 1538μ., και στις γυμνές κορυφές στα Νότια της κυρίας κορυφής Σαΐνι 1833μ. και Μαέστρος 1843μ.

Κύρια ρέματα είναι το ρέμα του Μυρίχου νοτιοδυτικά, που καταλήγει στον Αλιάκμονα και το ρέμα του Μπεκρεβενίκου που καταλήγει στη λίμνη Βεγορίτιδα. Το βουνό έχει πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Στις δασωμένες βορειοανατολικές πλαγιές κυριαρχούν, καστανιές, δρυς, και οξιές, ενώ από τα 1400μ. και πάνω υποαλπική και αλπική βλάστηση με εκτεταμένους βοσκοτόπους. Στην πανίδα κυρίαρχος είναι οι αρκούδες. Ακολουθούν τα αγριογούρουνα οι λύκοι τα ζαρκάδια και οι αλεπούδες.

Η παρουσία του ανθρώπου είναι ήπια με τα παρακάτω ορεινά χωριά να κυκλώνουν το βουνό. Βόρεια η Κλεισούρα στα 1190μ., το Βαρικό στα 755μ.. Νοτιοδυτικά η Βλάστη στα 1190μ., το Σισάνι στα 850μ. και τα Νάματα στα 1130μ.. Νότια η Εράτυρα στα 750μ. και η Γαλατινή στα 1000μ. Βορειοανατολικά τα χωριά της Εορδαίας Φούφας 670μ., Μηλοχώρι 670μ., Εμπόριο 680μ.

Διαδρομή

Α’ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Ώρες πορείας 7 

ΥΔ 1350 + χλμ 16

Το μονοπάτι ξεκινάει από την πλατεία της Βλάστης. Πριν την έναρξη της απότομης ανάβασης στο εντυπωσιακά γυμνό τοπίο της Ανατολικής πλευράς του Σινιάτσικου γίνεται διάσχιση του ομορφότερου δάσους οξιάς της περιοχής που καταλήγει στη «Βασιλικιά Βρύση», ένα τόπο με άφθονο και πολύ καλής ποιότητας πόσιμο νερό. Πριν το τέλος του δάσους υπάρχει διασταύρωση για το καταφύγιο της Ορειβατικής Λέσχης Εορδαίας. Το κλασσικό μονοπάτι είναι ως επί το πλείστον πετρώδες, καλά σηματοδοτημένο, ανηφορικό. Η Αλπική ζώνη του Σινιάτσικου, που ξεκινά από αρκετά χαμηλά, είναι χαρακτηρισμένη ως περιοχή Natura και μπορεί να γίνει παρατήρηση άγριων πουλιών τα οποία φωλιάζουν στους γυμνούς βράχους του επιβλητικού βουνού.  Από τη «Βασιλικιά Βρύση», συνεχίζουμε σε φαρδύ μονοπάτι, καταλήγουμε σε ρεματιά και ανηφορίζουμε βγαίνοντας σε ξέφωτο, συνεχίζουμε ομαλά ανάμεσα σε κέδρα και καταλήγουμε σε δασικό δρόμο με διακλάδωση με την αριστερή κατεύθυνση να πηγαίνει προς τοποθεσία «Τσιλιμίγκα». Συνεχίζουμε να κινούμαστε κάθετα με ελεύθερη ανηφορική πορεία στη γυμνή πλαγιά με κατεύθυνση Νότια Νοτιοδυτική και καταλήγουμε σε βράχινο κώνο (θέση «Bαρκό»). Ανηφορίζουμε τη γυμνή ράχη με κατεύθυνση την κορυφή (2111μ). Επιστροφή μέσω κορυφής «Πύργος» (1510μ.) κατηφορίζοντας τη ράχη μέχρι τη Βλάστη.

Β ΔΙΑΔΡΟΜΗ 

Ώρες πορείας 3-4

ΥΔ 580  χλμ 10,5  8,5

Aπό την κοινότητα της Βλάστης προς το καταφύγιο της Ορειβατικής Λέσχης Εορδαίας στο 1.290 μέτρα περίπου. Η ανάβαση αρχικά μέσα από το χωριό ακολουθεί τον χωματόδρομο που οδηγεί στο κτήμα-νερόμυλο Γιαννιώτη. 

Στη συνέχεια αφού περάσουμε το ρέμα μπαίνουμε σε δασωμένο και ακολουθούμε το καλά σηματοδοτημένο μονοπάτι μέχρι και το καταφύγιο της Ορειβατικής Λέσχης Εορδαίας στα 1300μ. Το μονοπάτι κάποια στιγμή διασταυρώνεται με το μονοπάτι που οδηγεί στην Βασιλική Βρύση.  Συνεχίζουμε με την Α’ ομάδα μέχρι τη διακλάδωση προς «Τσιλιμίγκα». Εκεί χωρίζουν οι δύο ομάδες και η Β’ ομάδα ακολουθεί αριστερή πορεία στο χωματόδρομο που οδηγεί προς Νάματα. Στο τέλος του χωματόδρομου, βρίσκουμε το πλατό, κορυφή «Πύργος» (1510μ), στους πρόποδες του Ασκίου. Ακολουθεί κατηφορική πορεία σε ράχη μέχρι τη Βλάστη.

Απαραίτητος εξοπλισμός: Σακίδιο πλάτης, ορειβατικά μποτάκια, μπατόν πεζοπορίας, γάντια, σκούφο, αδιάβροχο, αντιανεμικό μπουφάν,  νερό τουλάχιστον 1,5 λίτρα, σνακ, σφυρίχτρα, φακός κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών.

Ο συντονιστής της ανάβασης μπορεί να τροποποιήσει το πρόγραμμα αν συντρέξουν λόγοι καιρικών συνθηκών και λόγοι ασφάλειας της ομάδας.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής καθημερινά από 20:00 έως 21:30 στα τηλέφωνα 6973219628 και 2461025909.