Τρίτη 4 Ιουνίου 2024

Αναλυτικό πρόγραμμα τριημέρου Αγίου Πνεύματος 2024

 



Πρόγραμμα τριημέρου Αγίου Πνεύματος 2024
Ορειβατική εξόρμηση στην Πελοπόννησο με τον
Σύλλογο Ελλήνων Ορειβατών Κοζάνης

Καταρράκτες Νέδας-Ταΰγετος-Φαράγγι Λούσιου

Σάββατο 22/6/2024

Ημέρα 1η   

Αναχώρηση στις 06:00 από την Στρατολογία της Κοζάνης και μετακίνηση διαμέσου της Ιονίας οδού.
Θα πραγματοποιηθούν δύο στάσεις διάρκειας 15’-30’. Άφιξη γύρω στις 14:00 στην παραλία Γιαννιτσοχωρίου κοντά στη Ζαχάρω ώστε να κάνουν μπάνιο όσοι δεν επιθυμούν να κάνουν ορειβασία.
Άφιξη στις 15:00 στα Πλατάνια Μεσσηνίας. Εκεί θα πραγματοποιηθεί η πρώτη πεζοπορία του τριήμερου από το χωριό μέχρι τους καταρράκτες της Νέδας.
Μήκος διαδομής 9.5 χλμ διάρκεια 4 ώρες. Ξεκινάει με κατάβαση υψομετρικής διαφοράς 450 μ. και έχει την ίδια υψομετρική ανάβαση κατά την επιστροφή.  Τα 7,5 χλμ είναι χωματόδρομος και τα υπολοιπα 2 μονοπάτι. Το μέρος χαρακτηρίζεται ιδανικό για μπάνιο στο ποτάμι δίπλα στους καταρράκτες. Η ορειβατική πορεία θεωρείται εύκολη.
Το λεωφορείο θα αναχωρήσει στις 19:00 για να επιστρέψει στην παραλία ώστε να παραλάβει τους κολυμβητές και στη συνέχεια θα αναχωρήσει στις 20:00  για την Καλαμάτα την όμορφη παραλιακή πρωτεύουσα της Μεσσηνίας. Άφιξη το βράδυ στο ξενοδοχείο. Τακτοποίηση στα δωμάτια κι έπειτα ελεύθερος χρόνος για φαγητό και βόλτες στην πόλη. Όσοι την επόμενη μέρα θα κάνουν ορειβασία στον Ταΰγετο είναι απαραίτητο να κοιμηθούν επαρκώς. 

Κυριακή 23/6/2024

Ημέρα 2η

Το πρόγραμμα της ημέρας χωρίζεται ώστε η ομάδα να έχει τρεις επιλογές, δύο τουριστικές και μία ορειβατική.

                    i.            Α) Τουριστική επιλογή
Ολοήμερη παραμονή στην Καλαμάτα. Το πρωινό σερβίρεται 07:30-09:30. Το ξενοδοχείο βρίσκεται πάνω στην παραλία της πόλης επομένως όσοι κάνουν αυτή την επιλογή μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους και βόλτες ή να αξιοποιήσουν με όποιον άλλο τρόπο επιθυμούν τον ελεύθερο χρόνο τους, ανεξάρτητα από τους υπόλοιπους χωρίς να έχουν όμως στη διάθεσή τους το λεωφορείο του συλλόγου. 

                  ii.            Β) Τουριστική επιλογή:
Εγερτήριο νωρίς το πρωί και πρωινό το οποίο σερβίρεται 07:30-09:30. Στις 09:00 αναχώρηση μέσα από την παλιά εθνική οδό Καλαμάτας- Σπάρτης για τον Μυστρά. Άφιξη στις 10:30  Δίωρη περιήγηση στον σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο της καστροπολιτείας που ήκμασε την Υστεροβυζαντινή ή Παλαιολόγεια περίοδο. Αναχώρηση στις 12:30 για τη Μονεμβασιά. Παραμονή στη γενέτειρα του ποιητή μας Γιάννη Ρίτσου και περιήγηση στον εμβληματικότερο βράχο της Πελοποννήσου ο οποίος αποκαλείται και ως το Γιβραλτάρ της Ανατολής. Πέρα από τη φυσική ομορφιά του βράχου, αξιόλογα αξιοθέατα θεωρούνται το κάστρο και οι εκκλησίες όπως για παράδειγμα της Αγίας Σοφίας με την εκπληκτική θέα. Προτείνεται μπάνιο στην παραλία ενώ επίσης υπάρχει η δυνατότητα για εύκολη ορειβατική διαδρομή  μήκους 7 χλμ διάρκειας 3 ωρών για όσους επιθυμούν να περπατήσουν. Επιστροφή μόλις σουρουπώσει στις 21:30  πίσω στην Καλαμάτα.

                iii.            Ορειβατική επιλογή:
Εγερτήριο στις 05:30 κι αναχώρηση στις 06:00 για την πηγή Μαγγανιάρη Λακωνίας με άφιξη κατ’ εκτίμηση στις 08:00. Ακολουθεί ανάβαση στην κορυφή Προφήτης Ηλίας στα 2.405 μ. και στη σπηλιά του Λιαντίνη.
Μήκος διαδρομής 18 χλμ διάρκειας 9-10 ώρες και υψομετρικής διαφοράς 1.440 μ. Η ορειβατική διαδρομή θεωρείται δύσκολη.

Μόλις κατέβει κι ο τελευταίος ορειβάτης το λεωφορείο θα αναχωρήσει για την Καλαμάτα με ώρα άφιξης στο ξενοδοχείο στις 19:30.

Δευτέρα 24/6/2024

Ημέρα 3η

Εγερτήριο και πρωινό στο ξενοδοχείο. Μαζεύουμε τα πράγματά μας κι αναχωρούμε στις 08:30 για τη Στεμνίτσα. Ώρα άφιξης κατ’ εκτίμηση 10:30. Το χωριό είναι από τα πιο γραφικά της περιοχής όσοι δεν θα περπατήσουν θα έχουν ελεύθερο χρόνο μιάμιση ώρα στο χωριό για να δουν ενδεικτικά το κάστρο, το φαράγγι του Λούσιου από ψηλά, τη σχολή αργυροχρυσοχοΐας ενώ στη συνέχεια θα μετακινηθούν με το λεωφορείο στην επίσης αξιόλογη Δημητσάνα με το εξαιρετικό μουσείο Υδροκίνησης, για ελεύθερο χρόνο και φαγητό, στην οποία θα παραμείνουν έως ότου καταφτάσει και ξεκουραστεί η ορειβατική ομάδα.

Η ορειβατική ομάδα θα διασχίσει το ονομαστό φαράγγι του Λούσιου από τη Στεμνίτσα στη Δημητσάνα συνολικού μήκους 13 χλμ, διάρκειας 5 ωρών με υψόμετρο έναρξης τα 1.050 μ., χαμηλότερο υψόμετρο στα 540 μ. και τελική ανάβαση στα 870 μ.
Η διαδρομή χαρακτηρίζεται μέτριας δυσκολίας. 
Ώρα αναχώρησης για την Κοζάνη ορίζεται η 17:30. Μετά τις απαραίτητες στάσεις τα ξημερώματα θα φτάσουμε στην Κοζάνη κουρασμένοι αλλά γεμάτοι με μοναδικές εικόνες κι εμπειρίες. 

 

Συντονιστής: Σπύρος Γκαραβέλλας

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6977464725-2461025909

 

Παρατηρήσεις:

                    i.            Η διαμονή θα γίνει στα ξενοδοχεία Φλοίσβος 2*και Χάικος 2* που βρίσκονται στην παραλία της Καλαμάτα. Δεν παρέχεται μονόκλινο δωμάτιο ενώ τα τρίκλινα δωμάτια είναι εξαιρετικά περιορισμένα.

                  ii.            Όσοι κάνουν ορειβασία στον Ταΰγετο θα πρέπει προηγουμένως να έχουν φροντίσει από μόνοι τους για πρωινό διότι ο χώρος του πρωινού θα είναι κλειστός ως την ώρα που θα αναχωρήσουν για το όρος.

                iii.            Απολύτως απαραίτητα για όσους θα κάνουν ορειβασία είναι τα παρακάτω:
Καπέλο, αντιηλιακό, γυαλιά, νερό και ιδιαίτερα για όσους ανέβουν στον Ταΰγετο τουλάχιστον 2 λίτρα και σνακ. Συνιστώνται μακρύ παντελόνι, μακρυμάνικη μπλούζα με αντιηλιακή προστασία, αδιάβροχο και ηλεκτρολύτες. 

                iv.            Όσοι δεν είναι μέλη μας θα πρέπει υποχρεωτικά να εγγραφούν ως μέλη του ΣΕΟ Κοζάνης για το έτος 2024 προκειμένου να λάβουν μέρος στην εκδρομή. 

                   v.            Κόστος εισιτηρίου στον Μυστρά 12€ το κανονικό κι 6€ το μειωμένο. Στον Καιάδα δεν υπάρχει εισιτήριο.